Veel gestelde vragen over Neurofeedback

Vaak blijven er nog meerdere vragen over na het lezen van informatie over Neurofeedback. Hieronder staan vaak voorkomende vragen en antwoorden.

Zijn er bijwerkingen?
Nee, er zijn geen bijwerkingen, de beste "bijwerking" die weleens is genoemd is: "Ik voel me een stuk blijer nu ik 5 sessies heb gedaan!"

Moet ik eten voor een sessie?
Ja. Onze hersenen werken voor een groot gedeelte op glucose (vorm van suiker). Ongeveer 30% van onze dagelijkse energie wordt door de hersenen gebruikt. Het is dus zeker belangrijk dat u voor de training iets (gezonds!) heeft gegeten en gedronken. In geval van diabetes wordt geadviseerd om iets te eten bij de hand te hebben.

Wordt er iets in mijn lichaam geprikt?
Nee, Neurofeedback is een niet-invasieve methode. Er wordt alleen informatie gegeven na meting. Er wordt aanspraak gemaakt op het zelfhelende en zelflerende vermogen van het lichaam.

Verander ik ook als persoon?
Nee, uw karakter kan niet veranderd worden door Neurofeedback. Wel kan het zijn dat u zich beter gaat voelen en daardoor anders gaat opstellen in bepaalde situaties. Uw omgeving kan hierdoor weer anders op u reageren dan voordat u met Neurofeedback startte.

Is er wetenschappelijk onderzoek gedaan?
Ja, maar niet voldoende op dit moment. Wel is het zo dat de onderzoeken die op dit moment gedaan worden veelbelovende uitkomsten hebben.
Een onderzoek heeft mensen met ADHD in twee groepen gedeeld: één met medicatie en één met Neurofeedback. De resultaten wezen uit dat de groep mensen met ADHD die Neurofeedback kregen een blijvend positief resultaat hadden. Dit was na enkele jaren nog steeds zo.

Zijn de resultaten blijvend?
Ja, mits u niet opnieuw getraumatiseerd raakt. Het kan enige tijd duren voordat de training merkbaar effect heeft, maar wanneer veranderingen optreden zal dat blijvend zijn. Wel wordt verwacht dat u ook kritisch naar uzelf kijkt en aan uzelf werkt. Neurofeedback is geen tovermiddel, maar een goed hulpmiddel om samen met uw inzet tot goede resultaten te kunnen komen. In mijn 11 jaar ervaring is gebleken dat mensen het prettig vinden één keer in de maand terug te komen voor een zogenaamde "booster-sessie".