Hoe werken onze hersenen en wat doet Neurofeedback?

De werking van de hersenen
Onze hersenen, ook wel ons brein genoemd, zijn erg complex. Het bestaat namelijk uit miljoenen hersencellen (neuronen) die onderling allemaal verbindingen hebben (synapsen). De neuronen communiceren met elkaar via de synapsen. Hierdoor kunt u als mens veel verschillende acties uitvoeren. Voorbeelden zijn denken, een gesprek voeren, een wandeling maken, koken, problemen oplossen, spelletjes doen of werken. De hersenen kunnen deze acties los van elkaar uitvoeren of tegelijkertijd. Het brein is dus een complex systeem dat continu bezig is met leren en aanpassen (adapteren). Niets of niemand bestuurt de hersenen van buitenaf. Het organiseert zichzelf en kleine acties en interacties kunnen tot grote veranderingen leiden. Het brein wil graag in evenwicht zijn.

Soms werken de hersenen minder goed
Het kan namelijk voorkomen dat het uitvoeren van dagelijkse bezigheden, acties op het werk, of leuke dingen doen moeilijker gaat. Ook kan het lastig zijn om verschillende dingen tegelijkertijd te doen.  Dit kunt u altijd al gehad hebben, maar dat kan ook na een bepaalde gebeurtenis het geval zijn. De communicatie tussen de neuronen en synapsen is dan minder goed. Het programma voor Neurofeedback wat in deze praktijk wordt gebruikt, NeurOptimal® is ontworpen om de communicatie tussen de neuronen en synapsen te verbeteren. Het geeft een ‘upgrade’ van uw hersenen. Hierdoor kunnen de hersenen effectiever en flexibeler werken en zit u beter in uw vel. 

De werking van Neurofeedback
Het programma van Neurofeedback verzameld eerst informatie over de communicatie in de hersenen. Het programma geeft terugkoppeling aan de hersenen wanneer de communicatie niet optimaal is. Hierdoor verbetert de ‘organisatie’ in de hersenen. Deze reorganisatie werkt door op andere gebieden omdat het brein voortdurend streeft naar een beter evenwicht. De slecht functionerende gebieden kunnen ‘normaal’ gemaakt worden en de goed functionerende gebieden worden verder verbeterd. Hierdoor wordt de complexiteit in de hersenen groter en kunt u effectiever, efficiënter, flexibeler en veerkrachtiger functioneren. Neurofeedback kan de communicatie in de hersenen dus normaliseren en optimaliseren. U kunt dus beter doen wat u wil, u sneller aanpassen en sneller herstellen als dat nodig is. Wilt u meer over de training zelf weten? Kijk dan bij het kopje ‘Hoe verloopt een Neurofeedback training’.

Neurofeedback bij Stillen Wateren
NeurOptimal® is de merknaam van de Zengar methode en wordt gebruikt in deze praktijk.
Dr. Valdeane Brown van het Zengar instituut in Canada heeft dit ontworpen. Hierbij wordt het hele frequentiespectrum van de hersenen tegelijkertijd getraind. Dat wil zeggen dat de gehele hersenen worden ‘aangepakt’ door de linker- en de rechterhersenhelft samen in balans te brengen. Neurofeedback is een natuurlijke methode waarbij positieve effecten op fysiek, emotioneel en psychisch vlak bereikt kunnen worden.

Conclusie: Neurofeedback is een upgrade voor uw hersenen